همانطور که میدانید، اپل قصد دارد گوشیهای سری آیفون ۱۴ را با دو نوع تراشه (A15 و A16) راهی بازار کند. حال خبر رسیده که مدل قدرتمندتر قرار است ۱۵٪ از لحاظ پردازشی و ۲۵ الی ۳۰٪ از لحاظ گرافیکی، سریعتر و قویتر از نسل قبل باشد.
با سپهر دیجیتال همراه باشید.
اگر خبرهای مربوط به سری آیفون ۱۴ را دنبال کرده باشید، احتمالا میدانید که اپل میخواهد امسال پرچمداران خود را به دو تراشه مجهز کند. یکی از آنها A15 و دیگری هم A16 خواهد بود که در دو مدل آیفون ۱۴ پرو و پرو مکس مورد استفاده قرار خواهد گرفت. اگر نخستین بار است که این را میشنوید شاید اندکی تعجب کنید چون A15 همان تراشهای است که به عنوان قلب تپنده در سری آیفون ۱۳ ایفای نقش میکند.
بیشتر بخوانید: گورمن: اپل واچ پرو با طراحی تکاملیافته و نمایشگر بزرگتر روانهی بازار میشود
اما در سری آیفون ۱۳، دو مدل پرو از پردازندهای با ۵ هستهی گرافیکی بهره میبرند در حالی که دو مدل مینی و استاندارد ۴ هستهای هستند. همچنین میزان رم دو مدل پرو و پرو مکس هم به ۶ گیگابایت میرسد در حالی که در دو مدل ارزانقیمتتر، ۴ گیگابایت رم وجود دارد که البته هر دو از نوع LPDDR4X هستند.
امسال اما شرکت آمریکایی تصمیم گرفت پردازندهها را از لحاظ نام هم از یکدیگر سوا کند. اینطور شد که اکنون در دو مدل پرو و پرو مکس از سری آیفون ۱۴ از تراشهی A16 استفاده خواهد شد و در دو مدل استاندارد و مکس هم A15 به عنوان قلب تپنده ایفای نقش میکند. البته این تنها تفاوت بین دو سری نخواهد بود چون در بخشهایی نظیر دوربین، رفرشریت نمایشگر و… هم تفاوتهایی را شاهد خواهیم بود.
اگرچه A16 تراشهی جدیدی محسوب میشود، اما اپل قصد ندارد لیتوگرافی آن را در مقایسه با A15 تغییر چشمگیری دهد. یعنی این تراشه هم مبتنی بر فناوری ساخت ۵ نانومتری خواهد بود. ولی این فناوری ساخت ظاهرا قرار است اندکی بهبود پیدا کند. در سری آیفون ۱۴ و در دو مدل استاندارد و مکس، تراشهی A15 بکار گرفته خواهد شد که در آیفون ۱۳ پرو و پرو مکس قرار دارد، یعنی نسخهی ۵ هستهای. همچنین ۶ گیگابایت حافظهی رم از همان نوع LPDDR4X را هم شاهد خواهیم بود که در کنار هم، عملکرد دو مدل استاندارد را در مقایسه با قبل واقعا بهبود میبخشند.
اما در رابطه با آیفون ۱۴ پرو و پرو مکس باید بگوییم داستان اندکی فرق دارد. تراشهی A16 بکار رفته در این گوشیها اگرچه ۵ نانومتری است، اما با فناوری ساخت N4P شرکت TSMC تولید میشود و نه N5P که برای A15 استفاده شد. البته این ارتقا آنقدرها محسوس نیست که لیتوگرافی از ۵ به ۴ نانومتر تغییر کند اما آنقدر تأثیر دارد که کاربران ارتقای عملکرد را حس کنند.
A16 قرار است ۱۸ تا ۲۰ میلیارد ترانزیستور داشته باشد که از ۱۵ میلیارد در A15 بیشتر است. این میزان ترانزیستور بیشتر هم شاید در عمل باعث ۱۵٪ بهبود در سرعت و ۲۵ تا ۳۰٪ بهبود در قدرت گرافیکی را نتیجه دهد که واقعا چشمگیر است. لازم به ذکر است این ارتقای عملکرد در حالی قرار است رخ دهد که اپل میخواهد همچنان از همان ۶ هسته با ترتیب ۲ + ۴ استفاده کند (۲ هستهی بزرگ و ۴ هستهی کوچک).
استفاده از رمهای سامسونگ با فناوری سریع LPDDR5 هم میتواند مزید بر علت شود که سرعت آیفونهای جدید به شکل محسوسی در انجام کارهای مختلف، خصوصا مولتی تسکینگ بهتر شود. این فناوری ۵۰٪ پهنای باند بیشتری را در مقایسه با LPDDR4X ارائه میدهد و مصرف انرژی پایینتری هم دارد. البته میزان رم همچنان ۶ گیگابایت باقی خواهد ماند. در بخش گرافیک هم به احتمال زیاد باز هم ۵ یا شاید هم ۶ هسته را شاهد خواهیم بود تا تراشه خیلی بزرگ نشود. در هر دو صورت، پیشرفتی که انتظار داریم ۲۵ تا ۳۰٪ است.
قطعا یک سری موارد دیگر نظیر سیستم پردازش تصویر و یادگیری ماشین هم در تراشهی جدید بهبود خواهد داشت چون شرکت قصد دارد از یک دوربین اصلی ۴۸ مگاپیکسلی برای آیفون ۱۴ پرو و پرو مکس استفاده کند و این سختافزار جدید باید نرمافزار بروزتر و هوشمندتری داشته باشد.
بیشتر بخوانید: چرا کارت گرافیکها نسل به نسل بزرگتر میشوند؟
در نهایت باید به مودم X65 کوالکام اشاره کنیم که قرار است به همراه تراشهی A16 اپل در آیفون ۱۴ پرو و پرو مکس حضور پیدا کند اما نمیدانیم در دو مدل استاندارد و مکس چه مودمی قرار خواهد گرفت.