تلاش اپل برای فعالیت در بازار واقعیت مجازی و واقعیت افزوده از سالها قبل آغاز شده و به طور مشخص باید به آیفون ۸ پلاس اشاره کنیم که با قابلیتهای واقعیت افزوده معرفی شد. در همان زمان هم مشخص بود که بلندپروازیهای اپل در این زمینه محدود به آیفونها نخواهد بود و این شرکت برنامههای بزرگتری در سر دارد. حالا بعد از گذشت حدود ۶ سال، اپل بالاخره اولین هدست واقعیت ترکیبی خود را به نام ویژن پرو معرفی کرد.
در ادامه این مقاله با سپهر دیجیتال همراه باشید.
اگرچه اپل میگوید این محصول برای رایانش فضایی یا spatial computing مورد استفاده قرار میگیرد، اما در نهایت یک هدست واقعیت ترکیبی است و اپل در کل علاقهی زیادی به ایجاد اصطلاحات جدید برای محصولات خود دارد. باید خاطرنشان کنیم آخرین باری که اپل یک دسته از محصولات جدید را عرضه کرده، سال ۲۰۱۷ بود که هومپاد معرفی شد. اما هومپادها و ایرپادها در بهترین حالت لوازم جانبی محصول میشوند و حتی اپل واچ هم اهمیتی در حد هدست اپل ویژن پرو ندارد. بدون شک در کنار آیفون، آیپد و کامپیوترهای مک، حالا باید این هدست را در کنار این سه دستهی کلیدی از محصولات اپل قرار دهیم.
بخش قابل توجهی از مراسم WWDC 2023 به معرفی این هدست اختصاص داده شد. در این بین به ویژگیهای مختلفی از هدست پرداخته شد ولی در میان آنها دو نکته توجه را بیشتر جلب کرده است.
هدستی به جای گوشی، تبلت و کامپیوتر
اول از همه، اپل بارها تاکید کرد که هدست ویژن پرو یک محصول مستقل است و اصلا یک وسیله جانبی محسوب نمیشود. اگر به ویدیوهای منتشر شده از اپل دقت کنید، معمولا این هدست در کنار آیفون و آیپد قرار ندارد. این در حالی است که مثلا اپل واچ اصلا یک گجت مستقل نیست و عملا برای استفاده از تمام قابلیتهای آن به آیفون نیاز دارید. از سوی دیگر هدست اپل ویژن پرو هیچ نیازی به اتصال به کامپیوتر یا کنسول ندارد.
مطالب بیشتر: هدست واقعیت ترکیبی اپل در رویداد WWDC 2023 معرفی خواهد شد
در کنار عدم وابستگی، ویژن پرو قرار است جای چندین گجت را برای کاربران پر کند. با استفاده از این گجت میتوانید تماس بگیرید، به اپهای مختلف دسترسی داشته باشید، فیلمهای مورد علاقهی خود را تماشا کنید، بازیهای گوناگونی اجرا کنید و حتی کارهای موردنظرتان را انجام دهید. این دستگاه قرار نیست همواره همراه با گوشی، تبلت یا کامپیوتر شما مورد استفاده قرار بگیرد؛ بلکه در نهایت قرار است جایگزین تمام آنها شود.
اما اگر فقط گاهی اوقات از هدست استفاده کنیم، کنار گذاشتن تمام این گجتها ممکن نمیشود. به همین خاطر در ویدیوهای منتشر شده از اپل، به نظر میرسد این افراد همواره در حال استفاده از هدست هستند. در جهان موازی که اپل به تصویر کشیده، افراد مختلف حتی هنگامی که از هدست استفاده نمیکنند، آن را از سر برنمیدارند. البته اپل به غیر از محیط هواپیما و در حال عکاسی و فیلمبرداری سهبعدی از خانواده، این هدست را در محیط بیرونی به تصویر نکشیده است. بنابراین مدیران این شرکت هم بهخوبی میدانند که در بسیاری از شرایط امکان استفاده از این هدست وجود ندارد. اما این شرکت در نهایت میخواهد عینکهایی را تولید کند تا کاربران در تمام شرایط در حال استفاده از این محصولات باشند.
قبل از اینکه به معایب این دستگاه بپردازیم، ابتدا باید نکات مثبت آن را مطرح کنیم. با بررسی شبکههای اجتماعی، به نظر میرسد یکی از مهمترین کاربردهای این هدست، برای تماشای فیلم و سریال خواهد بود. داشتن نمایشگر غولپیکر و با کیفیتی که بتواند تمام دید شما را پر کند به همراه صدای سهبعدی، بدون شک برای بسیاری از کاربران تجربهای حیرتانگیز خواهد بود.
همچنین باید به جذابیت تماشای فیلمهای سه بعدی با این هدست اشاره کنیم. سالها قبل تلویزیونهای سهبعدی مورد توجه گسترده قرار گرفتند ولی به دلیل تجربهی کاربری نهچندان مناسبی که ارائه میدادند، خیلی زود از بازار حذف شدند. اما با توجه به اینکه این هدست از دو نمایشگر باکیفیت محتوا را نمایش میدهد، میتواند فیلمهای سهبعدی را با جذابیت بالایی در اختیار کاربران قرار دهد. در ضمن به نظر میرسد تجربهی تماشای فیلم و سریال با این هدست راحتتر از تلویزیون خواهد بود. زیرا دیگر لازم نیست به نقطهی خاصی خیره شوید و به راحتی قادر به حرکت سر خود خواهید بود. حتی میتوانید در حالی که روی تخت دراز کشیدهاید، به راحتی فیلم موردنظر را تماشا کنید.
تجربهی گیمینگ با این هدست هم میتواند بسیار جذاب باشد. البته همانطور که احتمالا میدانید، در حال حاضر بازیهای زیادی برای تراشههای اختصاصی اپل توسعه پیدا نکرده و حتی دیگر هدستهای واقعیت مجازی هم در زمینهی گیمینگ همچنان ضعفهای زیادی دارند و ضعف آنها عمدتا به کیفیت و محدودیت تعداد بازیها برمیگردد. با این حال با توجه به اینکه اپل بودجهی هنگفتی را به این پروژه اختصاص داده، شاید در آیندهی نزدیک استودیوهای بزرگ بازیسازی برخی از عناوین مشهور خود را برای هدست ویژن پرو ارائه دهند. با توجه به راهیابی بازی Death Stranding به کامپیوترهای مک، امیدواریم اپل در زمینهی گیمینگ بسیار جدیتر از گذشته ظاهر شود. ویژن پرو پتانسیل این را دارد که به مهمترین پلتفرم اپل برای گیمینگ تبدیل شود و ضعفهای کامپیوترهای مک را پوشش دهد.
چالشها و نگرانیهای پیش رو
اما از طرف دیگر، این هدست برای موفقیت باید چالشهای زیادی را پشت سر بگذارد. در ویدیوهای منتشر شده از طرف اپل، عمدتا شاهد استفاده از اپلیکیشنهای دوبعدی برای این هدست هستیم که در این زمینه، هدست اپل ویژن پرو نمیتواند تجربهی کاربری بسیار بهتری نسبت به همین نمایشگرهای معمولی ارائه کند. بهعنوان مثال صرفا به این دلیل که میتوانید برنامه اکسل را در محیط سهبعدی باز کنید، همین کار به تنهایی استفاده از آن را سادهتر و لذتبخشتر نمیکند. البته احتمالا در دنیای موردنظر اپل، کاربران در بیشتر ساعات شبانهروز این هدست را به سر خود وصل کردهاند و در چنین شرایطی طبیعتا استفاده از برنامههای مختلف با این هدست راحتتر از استفاده از آنها توسط کامپیوتر است.
یکی از بخشهای عجیب این ویدیو، مربوط به معرفی قابلیت ایجاد آواتار سهبعدی برای نمایش در تماسهای تصویری بود. با وجود اینکه اپل میگوید برای ایجاد این آواتارها از فناوریهای بسیار پیشرفتهای استفاده کرده، اما همانطور که در ویدیو میتوانید ببینید، آواتار ایجاد شده عجیب و غریب است و به احتمال زیاد حس خوبی به طرفهای مقابل نمیدهد. حتی مارکس براونلی که یکی از مشهورترین یوتیوبرها در حوزهی تکنولوژی محسوب میشود، در ویدیوی مربوط به این هدست به همین موضوع اشاره کرده است.
اپل میگوید کاربران این هدست قادر به ثبت و ضبط عکسها و ویدیوهای سهبعدی هم هستند. یکی از نکات عجیب ویدیوهای منتشر شده از طرف اپل این است که تقریبا در تمام موارد، یک نفر در حال استفاده از هدست است و اطرافیان او از هدست استفاده نمیکنند. اگرچه اپل تلاش کرده این تعاملها را عادی جلوه دهد، ولی در این ویدیوها به نظر میرسید که فرد دارای هدست در دنیای دیگری قرار دارد. مثلا ویدیوی مربوط به جشن تولد که پدر خانواده با هدست در حال فیلمبرداری از کودکان خود است، به شدت عجیب و غریب به نظر میرسد و تنها فرد عجیب خانواده همین پدر کودکان است.
البته شاید برخی افراد این استدلال را مطرح کنند که همین حالا هم افرادی زیادی ساعات طولانی در طول روز از گوشی استفاده میکنند. اما در فضای جامعه چنین چیزی اصلا پسندیده نیست و حتی اپل هم برای کاهش استفاده از گوشی قابلیتی مانند Screen Time ارائه کرده تا کاربران کمتر از گذشته از گوشی استفاده کنند. اما کنار گذاشتن هدستی مانند اپل ویژن پرو نهتنها سختتر است، بلکه به طور مشخص اپل کاربران را تشویق میکند که همواره از این هدست استفاده کنند.
بنابراین بار دیگر باید این موضوع را مطرح کنیم که هدست ویژن پرو برای این طراحی شده که تقریبا هر کاری را با آن انجام دهید. از تماشای فیلم و اجرای بازی گرفته تا وظایف مربوط به شغل. همچنین وقتی که این هدست روی نیمی از صورت شما قرار دارد، میتوانید با دوستان و اعضای خانواده صحبت کنید و کودکان شما قرار است چهرهی پدر خود را عمدتا با این هدست شناسایی کنند. در نهایت هم وقتی کودکان بزرگ شدند، این هدست روی صورت آنها قرار میگیرد. البته احتمالا برخی خوانندگان میگویند چنین حرفهایی بزرگنمایی است. اما واقعیت این است که چنین هدستی بیش از پیش افراد را از اطرافیان خود جدا میکند.
مطالب بیشتر: اپل هدست ویژن پرو را با قیمت ۳۵۰۰ دلار معرفی کرد؛ ورود اپل به بازار واقعیت ترکیبی
آیندهی قرار گرفته در ابهام
با این حال، در نهایت نمیتوانیم جذابیت چنین هدست پیشرفتهای را کتمان کنیم. با وجود اینکه طی سالهای گذشته چندین مدل از هدستهای واقعیت افزوده و مجازی راهی بازار شده، ولی هیچکدام از آنها در این حد پیشرفته نبودهاند. همچنین بدون شک پتانسیل عظیمی برای اپهای این هدست وجود دارد.
در این میان باید به قیمت این محصول هم اشاره کنیم. ساخت چنین هدستی بدون شک کار سادهای نیست و اپل از انواع و اقسام فناوریهای گرانقیمت برای تولید آن بهره برده است. به همین خاطر قیمت تعیین شده برای آن اصلا عجیب نیست. در ضمن اپل میخواهد این هدست را به عنوان جایگزین گوشی، تبلت و کامپیوتر به فروش برساند و با توجه به این رویکرد، قیمت ۳۵۰۰ دلاری منطقی به نظر میرسد.
در نهایت باید بگوییم که از نظر تکنولوژی، هدست اپل ویژن پرو یک گجت بسیار جذاب و انقلابی به حساب میآید. اما از طرف دیگر، کارشناسان و متخصصان زیادی در مورد پیامدهای اجتماعی چنین محصولی ابراز نگرانی کردهاند. همین حالا هم ارتباطات فیزیکی بین مردم روزبهروز کمتر میشود و این نوع هدستهای پیشرفته، احتمالا این روند را سریعتر میکنند. امیدواریم روزی را نبینیم که اعضای یک خانواده به جای صحبت رو در رو با یکدیگر، ترجیح بدهند از طریق هدست با یکدیگر صحبت کنند.
با توجه به تمام مزایا و معایب مطرح شده، اپل در این بازار شانس زیادی برای موفقیت دارد. با وجود اینکه سالهاست شرکتهای زیادی در این حوزه فعالیت دارند، ولی اپل بار دیگر موفق شده تمام این شرکتها را پشت سر بگذارد. اما باید ببینیم اپل برای نسلهای بعدی این هدست میتواند قیمت آن را به طور قابل توجهی کاهش دهد یا نه. در هر صورت هنوز نمیتوانیم در مورد موفقیت این هدست در آینده صحبت کنیم و از طرف دیگر باید ببینیم آیا رقبا میتوانند محصولات جذابتری نسبت به این هدست راهی بازار کنند یا نه.