سامسونگ اواخر ۲۰۲۱ از اولین سنسور ۲۰۰ مگاپیکسلی رونمایی کرد. هنوز این سنسور راهی گوشیهای هوشمند نشده است ولی بر اساس گزارشها و تصاویر منتشر شده، موتورولا Frontier قرار است به عنوان اولین گوشی مبتنی بر این سنسور راهی بازار شود. حالا یکی از خبرگزاریها گزارش داده که توسعهی نسخه بهبودیافتهی این سنسور در مراحل نهایی قرار دارد و ممکن است در سال ۲۰۲۳ همراه با گلکسی S23 اولترا به دست کاربران برسد.
با سپهر دیجیتال همراه باشید.
با وجود اینکه نسخهی اول این سنسور موسوم به ISOCELL HP1 هم از ویژگیهای بسیار جذابی بهره میبرد، نسخهی بعدی آن با نام ISOCELL HP3 بدون شک حرف بیشتری برای گفتن دارد. البته هنوز مشخصات دقیق این سنسور فاش نشده است و در این زمینه نمیتوانیم با قاطعیت صحبت کنیم. با این حال همین بهرهگیری آن از رزولوشن ۲۰۰ مگاپیکسلی به این معناست که با یکی از بزرگترین سنسورهای دوربین موبایل روبرو خواهیم شد.
گفته میشود حدود ۳۰ درصد از فرایند توسعهی این سنسور بر دوش بخش موبایل سامسونگ قرار دارد و حدود ۷۰ درصد باقیمانده هم از طرف بخش الکترومکانیک این شرکت صورت میگیرد. در سال ۲۰۲۰ سامسونگ برای اولین بار در گوشی گلکسی S20 اولترا به بهرهگیری از دوربین اصلی ۱۰۸ مگاپیکسلی روی آورد. یک سال بعد هم گلکسی S21 اولترا و S22 اولترا هم بار دیگر با سنسور ۱۰۸ مگاپیکسلی راهی بازار شد. البته برای این دو گوشی بهبودهای جزئی روی سنسور موردنظر عملی شده ولی به طور کلی تفاوت زیادی با همان سنسور استفاده شده برای S20 اولترا ندارند.
با وجود اینکه بسیاری از کاربران فکر میکردند تا حداقل چند سال دیگر شاهد عرضهی سنسورهای مبتنی بر رزولوشن بالاتری نخواهیم بود، ولی ظاهرا ۱۰۸ مگاپیکسل برای سامسونگ کافی نبوده و به همین خاطر مدیران این شرکت تصمیم گرفتهاند به بهرهگیری از سنسور ۲۰۰ مگاپیکسلی روی بیاورند. همانطور که گفتیم در رابطه با این سنسور جدید هنوز اطلاعات زیادی نداریم و به همین خاطر بعد از معرفی گوشی موتورولا Frontier با قاطعیت بیشتری میتوانیم در مورد ویژگیهای نسل اول این سنسور صحبت کنیم.
همانطور که احتمالا میدانید، اندازهی سنسور دوربین اهمیت بیشتری نسبت به تعداد پیکسلها دارد. اگرچه رزولوشن سنسور نقش مهمی در ارائهی جزییات ایفا میکند، ولی مقدار نوری که ثبت میشود تعادل نوردهی، محدوده دینامیکی و حتی وضوح را تعیین میکند. هرچقدر سنسور بزرگتر باشد، برای سرعت شاتر، ISO (حساسیت نوردهی) و دیافراگم تعیینشده نور بیشتری ثبت میکند. معمولاً در سنسورهای جدید در هر پیکسل یک فتوسایت وجود دارد. اندازه فتوسایتها هم بستگی به رزولوشن دوربین و اندازه سنسور دارد. ثابت نگه داشتن اندازه سنسور دوربین بدین معناست که با افزایش رزولوشن، اندازه فتوسایتها کاهش پیدا میکند.
بنابراین یک سنسور ۲۰۰ مگاپیکسلی لزوما نسبت به یک سنسور ۵۰ مگاپیکسلی بزرگتر کیفیت بهتری ارائه نمیکند و حتی ممکن است کیفیت بدتری داشته باشد. روی هم رفته مهمترین مزیت سنسورهای مبتنی بر رزولوشن بالا این است که برای زوم دیجیتالی میتوانند کیفیت بهتری را ارائه کنند. اما از طرف دیگر سنسورهای بزرگتر، و در نتیجه پیکسلهای بزرگتر، به طور گستردهای در زمینهی عکاسی در محیطهای کمنور کیفیت بیشتری ارائه میکنند. این امر منجر به نویز کمتر و رنگهای بهتر حتی در محیطهای کمنور میشود.
به همین خاطر شرکتهایی مانند سونی روزبهروز اندازهی سنسورهای دوربین موبایل را افزایش میدهند. به همین خاطر باید ببینیم آیا سنسور ۲۰۰ مگاپیکسلی سامسونگ از نظر اندازه رقیب قدری برای سنسورهای جدید سونی محسوب میشود یا نه. گفتنی است سنسورهای بزرگ اگرچه بخش مهمی از سیستم دوربین موبایل محسوب میشوند، اما تنها بخش کلیدی نیستند. یک دوربین عالی نیازمند لنزهای باکیفیت، پردازش قدرتمند و نرمافزاری است که بتواند در سریعترین زمان ممکن عکسهای جذابی را ثبت کند.