اگر از فلش مموری استفاده میکنید، احتمالا بارها و بارها با افت ناگهانی سرعت انتقال فایل روبرو شدهاید. معمولا بسیاری از فلش مموریها در ابتدای انتقال فایلها سرعت بسیار بالایی ارائه میدهند ولی خیلی زود این سرعت دچار افت قابل توجهی میشود. اما چرا چنین اتفاقی رخ میدهد؟ در ادامه به این موضوع میپردازیم.
در ادامه با سپهر دیجیتال همراه باشید.
انتقال فایل توسط فلش مموری چگونه صورت میگیرد؟
استاندارد USB مجموعهای از پروتکلهای انتقال داده را تعریف میکند که به کامپیوترها اجازه میدهد از این طریق با انواع دستگاهها ارتباط برقرار کنند. فلش مموری هم کاربردهای متنوعی دارد که یکی از رایجترین کاربردهای این محصولات، انتقال فایل بین دستگاههای مختلف است.
زمانی که فلش مموری را به کامپیوتر وصل میکنید، کامپیوتر سیگنال خاصی را ارسال میکند تا اطلاعاتی مانند ظرفیت و نوع سیستم فایل مورد استفاده توسط فلش را دریافت کند. سپس فلش اطلاعات موردنظر را در اختیار کامپیوتر قرار میدهد تا این دو بتوانند بهترین روش را برای برقراری ارتباط پیدا کنند.
پس از تبادل تنظیمات اولیه، این دو سیستم باید یک سرعت را برای تبادل اطلاعات مشخص کنند. با مشخص کردن این سرعت، هر دوی آنها بدون اینکه تحت فشار زیادی قرار بگیرند، میتوانند از حداکثر سرعت تبادل اطلاعات بهره ببرند. به دلیل تفاوتهای پورتهای استفاده شده در کامپیوتر و البته تفاوتهای زیاد در بین فلش مموریهای مختلف، در این زمینه شاهد اختلاف زیادی هستیم و در نتیجه فلش مموریهای مختلف معمولا سرعت یکسانی ارائه نمیدهند.
۵ دلیل برای کاهش سرعت فلش مموری حین انتقال فایل
بعد از مشخص شدن سرعت اولیه، بسیاری از کاربران انتظار دارند که سرعت موردنظر در تمام جریان فرایند انتقال فایل ثابت بماند. اما در این زمینه عوامل متعددی وارد عمل میشوند و این موارد میتوانند سرعت انتقال فایل را برای فلش مموری محدود کنند. در ادامه به تعدادی از مهمترین دلایل این کاهش سرعت میپردازیم.
مطالب بیشتر: همه چیز درباره قلم نوری؛ از گزینههای مبتدی تا حرفهایها
نوع و سایز فایلهای در حال انتقال
سایز و نوع فایلهای در حال انتقال، تاثیر زیادی بر سرعت انتقال اطلاعات فلش مموری دارند. به عنوان مثال فایلهای ویدیویی سنگین نسبت به فایلهای متنی ساده پهنای باند بسیار بیشتری اشغال میکنند و این یعنی ممکن است به دلیل همین موضوع، سرعت انتقال پایینتر از حد انتظار شما باشد. حتی اگر هم فلش مموری و هم پورت کامپیوتر از استاندارد USB 3.0 پشتیبانی کنند که سرعت انتقال بسیار بیشتری نسبت به نسل قبلی ارائه میدهد، باز هم نوع و سایز فایلها نقش مهمی برای سرعت انتقال ایفا میکند.
تعداد فایلهای در حال انتقال
از دیگر عواملی که میتواند سرعت انتقال فایل را کاهش دهد، میتوانیم به تعداد فایلهایی که به صورت همزمان در حال انتقال هستند، اشاره کنیم. هرچه تعداد فایلها و تنوع آنها بیشتر باشد، فشار بیشتری به کامپیوتر و فلش مموری وارد میشود. بنابراین اگر تعداد زیادی فایل سنگین را میخواهید منتقل کنید، بهتر است به صورت همزمان چنین کاری را انجام ندهید و این فایلها را به قسمتهای کوچکی تقسیم کنید. اگر هم فایلهای موردنظر بسیار حجیم هستند، در نهایت بهتر است تکبهتک آنها را منتقل کنید.
فرگمنتیشن (Fragmentation)
بسیاری از کاربران با مفهوم Fragmentation آشنا نیستند. زمانی که فایلها را از سیستم به فلش مموری منتقل میکنید، این دادهها به دلایل مختلف سختافزاری و نرمافزاری که حالا نمیتوانیم به آنها بپردازیم، ممکن است در بخشهای مختلف حافظه موردنظر قرار بگیرند و به اصطلاح تکهتکه شوند. همین فرایند سرعت انتقال را پایین میآورد زیرا به جای اینکه فایل موردنظر فقط از یک بخش حافظه فراخوانده شود، باید از قسمتهای مختلف حرکت کند.
البته این مشکل صرفا مختص فلش مموری نیست و بلکه هارد درایور موجود در کامپیوتر هم در مقیاس بزرگتری با این مشکل روبرو میشود. بنابراین برای اینکه با این مشکل روبرو نشوید، باید هر چند وقت یک بار هم هارد درایو موردنظر و هم فلش مموری را به اصطلاح Defrag کنید که برای این کار نرمافزارهای زیادی وجود دارد. البته باید خاطرنشان کنیم برای حافظههای SSD لازم نیست چنین کاری انجام دهید ولی هارد دیسکها همچنان با این مشکل دستوپنجه نرم میکنند.
فرایند کش
کشینگ (Caching) فرایندی است که توسط سیستمعامل برای ذخیرهسازی موقتی فایلها به منظور دسترسی سریعتر به آنها مورد استفاده قرار میگیرد. اما همین فرایند میتواند سرعت انتقال فایل از طریق فلش مموری را کاهش دهد. برای مقابله با این مشکل، بهتر است مرتبا کش قدیمی مربوط به حافظه سیستم و فلش مموری را پاک کنید تا چندان با این مشکل روبرو نشوید.
ناسازگاری بین فلش مموری و کامپیوتر
از دیگر عوامل مربوط به کاهش سرعت انتقال فایل، باید به ناسازگاری بین فلش مموری و کامپیوتر اشاره کنیم. طبیعتا اگر کامپیوتر شما از پورت USB 3.0 بهره میبرد ولی فلش مموری قدیمی باشد، سرعت انتقال فایل مطابق انتظار شما نخواهد بود.
مطالب بیشتر: آیا صفحه نمایش لپتاپ به گلس نیاز دارد؟
سخن پایانی
در این زمینه میتوانیم به عوامل بیشتری مانند فناوری استفاده شده توسط فلش مموری، داغ شدن حین انتقال فایل و دیگر موارد اشاره کنیم. در چنین شرایطی یک فلش مموری گرانقیمت تفاوت خود را نسبت به مدلهای ارزانقیمت نشان میدهد. زیرا فلش مموریهای گرانقیمت و باکیفیت میتواند سرعت بالا را با ثابت قابل توجهی ارائه دهند ولی فلش مموریهای ارزانقیمت معمولا حتی اگر در ابتدا سرعت بالایی ارائه کنند، خیلی زود سرعت انتقال آنها کاهش پیدا میکند.