راهنمای خرید لپ تاپ و کامپیوتر دست دوم

با سپهر دیجیتال همراه باشید.

مثل هر دستگاه دیگری، خرید لپ‌تاپ دست دوم هم ریسک زیادی دارد؛ به‌خصوص اینکه این کامپیوترهای قابل‌حمل از قطعات زیادی تشکیل شده‌اند و باید مطمئن شوید که همه ی این قطعات به‌درستی کار می‌کنند. ممکن است لپ‌تاپی بخرید که در نگاه اول سالم به‌نظر برسد، ولی پس از چند ماه خراب شود؛ بنابراین هنگام خرید لپ‌تاپ دست دوم وسواس زیادی داشته باشید و عجله نکنید.

در این نوشتار از سپهردیجیتال به کمک شما عزیزان آمده ایم تا بتوانید یک خرید با دقت بالایی داشته باشید.

به همان‌ شکل که قبل از خرید محصول جدید باید در قدم اول نیاز خود را به‌خوبی بشناسید، شناخت کافی از کاربری و درنتیجه توان پردازشی مورد نیاز می‌تواند کمک زیادی به انتخاب بودجه و محصولات ایده‌آل کند. مرور صفحات وب، ویرایش اسناد آفیس و تماشای فیلم از ساده‌ترین کاربرد‌هایی است که پردازنده‌های رده‌پایین بازار نیز به خوبی از عهده آن‌ها برخواهند آمد. اما در صورتی که کاربری‌های حرفه‌ای‌تری مانند استفاده از نرم‌افزار‌های مهندسی، تولید محتوای ویدیویی و صوتی، انجام بازی‌های سنگین و ویرایش تصاویر حجیم بخش زیادی از فعالیت شما را تشکیل می‌دهند، باید به‌دنبال محصولی با توان پردازشی بالا باشید. شناخت صحیح کاربری و نیاز از یک لپ‌تاپ مشخص می‌کند که دقیقا باید به‌دنبال چه مشخصاتی باشید؛ به چه مقدار رم، چه مدل پردازنده اصلی و گرافیکی و چقدر حافظه‌ی ذخیره‌سازی نیاز دارید.

با هم به طور کامل اهم موارد را بررسی خواهیم کرد، با سپهردیجیتال همراه باشید.

 

قیمت دستگاه را با نمونه‌ی آکبند آن مقایسه کنید


دلیل اصلی خرید لپ‌تاپ دست دوم قیمت آن است؛ بنابراین در شرایطی که تفاوت قیمت زیادی با مدل دست اول ندارد، خرید آن کار بیهوده‌ای است.

حتما پیش از خرید لپ‌تاپ دست دوم یا استوک، قیمت مدل دست اول یا مدل‌های مشابه آن را بررسی کنید ، اگر اختلاف قیمت کمی بین مدل دست اول و دست دوم وجود دارد، خرید مدل دست دوم هیچ توجیهی ندارد. اکثر کاربرانی که در آگهی‌های مختلف (به‌خصوص در سرویس‌هایی مثل دیوار) می‌خواهند لپ‌تاپ خود را بفروشند، سعی می‌کنند که حداکثر درآمد را از فروش آن داشته باشند؛ بنابراین معمولا قیمتی بیش از ارزش دستگاه را برای آن انتخاب می‌کنند. پس حتما پیش از خرید، قیمت دست اول دستگاه را بررسی کنید. یک لپ‌تاپ دست دوم حتی در شرایطی که کاملا سالم باشد، باید بین ۲۰ تا ۴۰ درصد ارزان‌تر از مدل دست اول خود باشد.

باتری لپ‌تاپ را بررسی کنید


پیش از هر چیز باید بدانید که عمر مفید باتری لپ‌تاپ چیزی حدود سه تا چهار سال است؛ بنابراین اگر قصد خرید لپ‌تاپی دارید که بیش از چهار سال از عمرش می‌گذرد، نباید انتظار خاصی از باتری آن داشته باشید. به‌راحتی پس از مدت کوتاهی کار کردن با دستگاه، متوجه روند خالی شدن باتری آن خواهید شد و دید خوبی به سلامت باتری پیدا می‌کنید. اگر فرصت کافی برای تست لپ‌تاپ دارید، می‌توانید از نرم‌افزارهای تخصصی مربوط به سنجش وضعیت باتری مثل BatteryInfoView و BatteryCare استفاده کنید. این نرم‌افزارها نه‌تنها اطلاعات کاملی اعم از شرکت سازنده، ظرفیت و… باتری دستگاه ارائه می‌دهند، بلکه وضعیت سلامت باتری، میزان فرسوده شدن و ظرفیت باقی‌مانده‌ی باتری را نیز مشخص می‌کنند. شارژر دستگاه را هم حتما تست کنید و مطمئن شوید که لپ‌تاپ به‌صورت صحیح شارژ شده و افزایش غیرعادی دما در باتری هنگام فرایند شارژ رخ نمی‌دهد. همچنین از صحت اصلی بودن شارژر لپ‌تاپ نیز اطمینان حاصل کنید تا گرفتار شارژر‌های تقلبی بازار نشوید. اگر باتری لپ‌تاپ مشکل داشت، می‌توانید از فروشنده درخواست تخفیف کنید تا باتری جدیدی بخرید.

وضعیت نمایشگر لپ‌تاپ را بررسی کنید


حتما لپ‌تاپ را در مدت تست، روشن کنید. بخش‌های مختلف نمایشگر را بررسی کنید. اگر  خرابی تصویر یا پیکسل سوخته مشاهده کردید، به‌سرعت دستگاه را مرجوع کنید. روی رنگ‌های تصویر کاملا دقت کنید. رنگ‌ها باید روشن و ثابت باشند. اگر بخش‌های خاصی از نمایشگر رنگ‌های مرده یا به‌هم‌ریخته دارند، برایتان دردسرساز خواهد شد. در نظر داشته باشید که تعویض نمایشگر لپ‌تاپ، فرایند بسیار هزینه‌بر و گرانی است. اگر نمی‌خواهید یا زمان کافی ندارید که از نرم‌افزارهای تخصصی تست صفحه‌نمایش استفاده کنید، راه ساده این اجرای ویدیویی باکیفیت است تا بتوانید به‌راحتی بخش‌های مختلف نمایشگر را بررسی و با هم مقایسه کنید.

 

تمامی درگاه‌ها را بررسی کنید


یکی از بخش‌های لپ‌تاپ که به‌راحتی خراب می‌شود، درگاه‌ها یا به‌اصطلاح، پورت‌های آن است. سعی کنید که همه درگاه‌ها را بررسی کنید. اگر لپ‌تاپ را از فروشگاهی می‌خرید که به شما مهلت تست می‌دهد، فرصت کافی دارید که همه درگاه‌ها را بررسی کنید، ولی اگر حضوری لپ‌تاپ را می‌خرید، حتما یک حافظه‌ی فلش و هدفون همراهتان داشته باشید که بتواند حداقل درگاه‌های USB و خروجی صوتی را تست کنید. اگر لپ‌تاپی می‌خرید که درایو DVD یا CD دارد، دیسک DVD یا CD همراهتان داشته باشید

 

 

 

کیبورد و تاچ‌پد را بررسی کنید


لپ‌تاپی که کیبورد یا تاچ‌پد آن مشکل داشته باشد، تجربه عذاب‌آوری برای کار است. اگر ۱۰۰ درصد مطمئن هستید که همیشه از ماوس استفاده می‌کنید، لزومی ندارد که خیلی روی تاچ‌پد حساس شوید، ولی از کیبورد به‌سادگی نگذرید. کلیدها را کاملا تست کنید تا مطمئن شوید که همه آن‌ها درست و روان کار می‌کنند. گاهی اوقات ممکن است خرده غذا زیر یک کلید خاص گیر کرده باشد، بنابراین تک‌ به تک کلیدها را تست کنید.

 

بلندگوها، ارتباطات و وب‌کم را بررسی کنید


هیچ‌کس لپ‌تاپی نمی‌خواهد که نتواند به وای-فای وصل شود؛ بنابراین اگر موقع بررسی لپ‌تاپ نتوانستید به شبکه وای-فای وصل شوید، لپ‌تاپ را مرجوع کنید. هنگام تحویل حضوری کافی است اینترنت گوشی خود را روی حالت Hotspot قرار دهید و صحت عملکرد اتصال لپ‌تاپ به آن را بسنجید. بلوتوث لپ‌تاپ را هم با اتصال به گوشی خود بررسی کنید؛ هرچند که کاربرد بلوتوث به‌مراتب کمتر از وای-فای است.

اسپیکرها نیز جزیی از بخش‌های حیاتی لپ‌تاپ هستند؛ کافی است یکی از قطعه‌های موسیقی موردعلاقه‌تان را روی لپ‌تاپ اجرا کنید تا متوجه عملکرد صحیح بلندگوها بشوید. درنهایت، وب‌کم دستگاه را با یک نرم‌افزار ساده مثل اپلیکیشن Camera ویندوز تست کنید؛ چراکه وب‌کم جزو مواردی است که حتما یک روزی به کارتان می‌آید.

 

عملکرد سخت‌افزار دستگاه را بررسی کنید

اگر بتوانید از همه موارد بالا هم بگذریم، از ایرادات قطعات داخلی لپ‌تاپ نمی‌توان کوتاه آمد. پیش از شروع به تست، سری به تنظیمات و بخش System Information یا Device Manager لپ‌تاپ بزنید تا ببینید که قطعات سخت‌افزاری با چیزی که در آگهی دیده بودید تفاوت دارد یا خیر. برای این کار کافی است پس از فشردن کلید ویندوز، در بخش جست‌وجو اقدام به تایپ موارد مذکور کنید. اگر هم فرصت کافی دارید، می‌توانید از نرم‌افزارهای بنچمارک و تست استرس استفاده کنید. این نرم‌افزارها بار محاسباتی سنگینی را روی لپ‌تاپ قرار می‌دهند تا متوجه شوید که لپ‌تاپ هنگ می‌کند یا خیر. برای مثال می‌توانید از نرم‌افزار معروف CPU-Z استفاده کنید که هم اطلاعات کاملی را از لپ‌تاپ در اختیارتان قرار می‌دهد و هم تست استرس خیلی خوبی دارد. اگر هم لپ‌تاپ مخصوص بازی یا برای کارهای گرافیکی می‌خرید، می‌توانید از نرم‌افزار معروف 3DMark استفاده کنید تا شرایط عملکرد پردازنده‌ی گرافیکی لپ‌تاپ را تحت فشارهای سنگین بررسی کنید. پیش از اجرای این تست‌ها، نرم‌افزار HWMonitor را هم اجرا کنید؛ HWMonitor به‌صورت لحظه‌ای می‌تواند گزارشی از دمای قطعات مختلف لپ‌تاپ در اختیارتان قرار دهد. بدین صورت می‌توانید عملکرد سیستم خنک‌کننده دستگاه را بسنجید. درنهایت، حتما سری هم به BIOS لپ‌تاپ بزنید. مطمئن شوید که هیچ پسوردی روی بایوس قرار ندارد.

 

عملکرد سیستم خنک‌کننده را بررسی کنید


شاید به نظرتان موضوع مهمی نباشد، ولی شرایط سیستم خنک‌کننده لپ‌تاپ معیار مهمی در میزان سلامت دستگاه است. اگر سیستم خنک‌کننده معیوب یا کثیف باشد، دستگاه بیش‌ازحد گرم می‌شود و احتمال آسیب دیدن بخش‌های مختلف سخت‌افزار را ایجاد می‌کند. برای بررسی شرایط کاری سیستم خنک‌کننده می‌‌توانید از نرم‌افزارهای سنگین بنچمارک یا انواع تست استرس (قرار دادن کامپیوتر تحت بار سنگین پردازشی) بهره ببرید؛ در صورت نیاز بنچمارک را چندین بار و پشت سر هم اجرا کنید. هنگام اجرای نرم‌افزار‌های مذکور، از HWMonitor برای بررسی دمای پردازنده و پردازنده‌ی گرافیکی استفاده کنید و نمودار لحظه‌ای دما را به‌صورت جدی رصد کنید. اگر دمای دستگاه بیش‌ازحد گرم و وارد محدوده‌ی قرمز شد، ممکن است گرد‌و‌غبار زیادی در دریچه‌ها یا فضای داخلی لپ‌تاپ وارد شده است که عملکرد سیستم خنک‌کننده‌ را مختل می‌کند. با دمنده‌های هوا می‌توانید به‌راحتی لپ‌تاپ را تمیز کنید، ولی اگر بعد از تمیز کردن لپ‌تاپ، باز هم مشکل دمای دستگاه حل نشد، به احتمال زیاد نیاز به ارجاع به تعمیرکار و سرویس لپ‌تاپ دارید؛ خشک شدن خمیر سیلیکون پردازنده‌ها و عملکرد معیوب فن لپ‌تاپ از برخی ایرادات رایج در این زمینه هستند.

 

اگر قیمت لپ‌تاپ بیش از اندازه خوب است، به آن شک کنید


بعضی مواقع آگهی فروش لپ‌تاپی با قیمت عجیب می‌بینید؛ مثلا یک لپ‌تاپ Core i7 در حد نو با قیمت سه میلیون تومان یا یک سرفیس پرو یا قیمت دو میلیون تومان. در نگاه اول به خودتان می‌گویید که این همان چیزی است.

که دنبالش بودید، ولی واقعیت امر این است که خودتان هم به خوبی می‌دانید که مایکروسافت سرفیس یا لپ‌تاپی با پردازنده‌ی Core i7 اینتل نباید چنین قیمتی داشته باشد. هیچ‌کس هم انقدر خَیِر نیست که بخواهد تخفیفی بزرگ بدهد.

بنابراین اگر چنین تبلیغاتی دیدید، خیلی هیجان‌زده نشوید؛ چراکه قطعا یا با دستگاهی مواجه هستید که ایرادات جدی دارد یا ممکن است قربانی یک کلاه‌برداری شوید.


در نگاه اول، خرید لپ‌تاپ دست دوم فرایند دشواری به‌نظر می‌رسد، ولی اگر راه و روش آن را بدانید، فرایندی ساده و لذت‌بخش خواهد بود. اگر دقیقا بدانید که چطور یک لپ‌تاپ دست دوم مناسب بخرید، نه‌تنها بعدا از خریدتان پشیمان نمی‌شوید، بلکه می‌توانید از پول خود، استفاده بهتری کنید. مهم‌ترین فاکتور این است که در خرید لپ‌تاپ دست دوم به هیچ عنوان عجله نکنید و همیشه انتخاب را با دقت بررسی کنید.

 

امیدواریم که برای شما عزیزان سپهردیجیتال مفید بوده باشد.